Lakrits- och chokladkolafudge


Ja, så här inför första advent så kör vi väl igång med första julreceptet tycker jag. Jag äter ju själv inte så mycket sötsaker nu för tiden men det hindrar mig ändå inte från att baka lite sött och gott till resten av familjen. Försöker dessutom så gott det går använda mindre socker i recepten. Till just detta receptet använde jag mig av Stevia Suger från Dan Sukker, hälften Stevia hälften socker helt enkelt. Receptet kommer ifrån Leila och orginalreceptet innehåller 2 dl Glykos! Tyckte det lät väldigt mycket och den tuben jag hade hemma innehöll bara ½ dl så jag körde helt enkelt på det och det funkade bra. Förresten är det någon som vet hur det är med glykos och LCHF?

Ingredienser
3 dl vispgrädde
1 3/4 dl muscovadosocker (jag tog Stevia Suger)
½ dl glykos (eller 2 dl om man vill följa orginalreceptet)
2 msk kakao
100 g mörk 70% choklad (jag tog Lindt´s med havssalt)
100 g mjukt smör
1 msk lakritspulver

Koka grädde, socker och glykos i en kastrull till 116 grader, använd termometer. När man närmar sig 112 grader går det väldigt fort så håll stenkoll på termometern.

Ta av från plattan och tillsätt kakao, choklad och lakritspulver och rör om. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.

Klä en brödform ca 10 x 20 cm med plastfolie och häll i blandningen. Täck med plastfolie och låt svalna antingen i rumstemperatur eller i kylskåp. Skär upp i små munsbitar.

Mmm, det här var riktigt gott, lagom smak av lakritsen och chokladen. Tyckte dock den blev lite kladdig så det gäller att förvara den i kylen till precis innan den ska serveras.


Kommentarer

  1. Ser verkligen jättegott ut! Är svag för lakrits även om jag också försöker undvika sötsaker. Låter dock som en god choklad/lakrits kan bli en god kombination.

    SvaraRadera
  2. Låter mycket gott! Det är alltid kul att testa lite nya godissorter. Vet inte hur det är med glykos och lchf, men vill du testa godis som inte höjer blodsockret galet snabbt så prova GI-kolorna jag gjorde. Testade både med vanilj och toppade med flingsalt samt med lakrits. Här hittar du dem http://remsansbistro.blogspot.se/2012/11/vaniljkola-med-flingsalt.html?m=1

    SvaraRadera
  3. Detta vill jag testa! Ser mkt goda ut! /Emma

    SvaraRadera
  4. Vi brukar inte heller göra så mycket godis och baka till jul i vanliga fall, men denna julen vet vi inte riktigt vad som hänt... Fast är det bara vid just dessa veckorna så är det väl inte så farligt:)
    Muscavadosocker gillar vi skarpt, så det kan vi tänka att det smakar fint i kolor!

    SvaraRadera
  5. Hej hej,

    En LCHF'are ska undvika flytande glykos, eller glukossirap som det egentligen heter (också känd som stärkelsesirap) då det är en trögflytande sockerlösning.
    Den framställs ur majsstärkelse, ris, vete eller potatis - allt som ska undvikas vid lågkolhydratskost!

    Hoppas det skänker lite ljus på situationen.

    Stephanie

    SvaraRadera

Skicka en kommentar